Kerintis aliejus, turintis kelis pavadinimus: sviestmedžių aliejus, taukmedžio sviestas (bot. Butyrospermum parkii arba Vitellaria paradoxa. “Shea” sviestas (angliškai „shea butter“, prancūzų vadinamas „karite“) nuo senų senovės naudojamas maistui ir net terapiniais tikslais, o pastaruoju metu tapo populiarus ir Lietuvoje.

“Shea” medžiai natūraliai auga 5000 km pločio Savanos (Afrika) ruože, įskaitant Vakarų Afrikos šalis: Senegalą, Mali, Côte, Burkina Fasą, Togą, Ganą, Beniną, Nigeriją, Kamerūną ir toliau į rytus Ugandą, Sudaną. Šis Savanos ruožas prekybininkų dažnai vadinamas “Shea” (taukmedžio) ruožu. Laukinėje gamtoje “Shea” medžiai užauga iki 9-12 m aukščio ir pradeda brandinti tiek vaisių, kiek reikia aliejui išspausti po 20 – 50 metų, brandina vaisius net iki 200 metų amžiaus. “Shea” medžiai žydi nuo vasario iki kovo, o vaisius brandina birželio –  liepos mėnesiais. Taukmedžio vaisiai šviesiai žalios spalvos, savo išvaizda panašūs į figmedžio vaisius (figas), vaisių sudaro keli branduoliai.

Kaip gaunamas sviestmedžių aliejus? Rudenį Afrikos moterys renka nukritusius vaisius ir pašalina minkštimą lupdamos vaisius rankomis. Nerafinuotas sviestmedžių aliejus (sviestas) išgaunamas sausus taukmedžio branduolius sutrynus grūstuvėje, gautas daleles supylus į vandenį kaitinant tol, kol vandens paviršiuje gaunama aliejinga švelnaus riešutų kvapo masė, kuri perfiltruojama per filtrinį audinį ir paliekama stingti vėsioje vietoje. Taip išgaunamas tradicinis, nerafinuotas sviestmedžio aliejus, turintis riešutų kvapą, rusvos, geltonos ar smėlio spalvos ir turintis visas savo gerąsias savybes.

Cheminė sviestmedžių aliejaus  sudėtis. Taukmedžio sviestą sudaro 90 % trigliceridų, kurie suteikia minkštinančių savybių, o nemuilinama frakcija sudaryta iš biologiškai aktyvių medžiagų, kurios apima angliavandenilius, tokoferolius, sterolius ir alkoholius, todėl lemia terapines (gydomąsias) savybes. Nerafinuotame sviestmedžio aliejuje aptinkama iki 9 % riebiųjų rūgščių (palmitino, oleinė, linoleinė), suteikiančių antiuždegiminių savybių. Šis aliejus – vitaminų E, A šaltinis, pasižymintis antioksidacinėmis savybėmis. Sviestmedžių aliejus sunkiai nuplaunamas muilu ar kitomis šarminėmis medžiagomis, todėl pasižymi stipriomis drėkinančiomis savybėmis. Mokslinių tyrimų duomenimis, nemuilinančių medžiagų aptinkama iki 4%, o tai yra daugiau nei kituose aliejuose ir riebaluose (2%).

Sviestmedžių aliejaus apsauga nuo UV. Tyrimų metu nustatyta, kad  sviestmedžių aliejus suteikia apsaugos nuo saulės faktorių (SPF) 3 – 4, todėl jis nesuteiks visapusiškos apsaugos nuo saulės.

Sviestmedžių aliejaus naudojimas odai. Sviestmedžių aliejus naudojamas maistui bei veido ir kūno odos priežiūrai, ypač mėgstamas kremų ir kūno sviestų gamyboje, jiems suteikia drėkinamųjų savybių ir malonią tekstūrą. Šis aliejus yra gana riebus ir kietas, bet puikiai tirpsta vos prilietus prie kūno (tirpti pradeda, kai temperatūra viršija 30°C). Šis aliejus apsaugos nuo šalčio, karščio, sauso vėjo suskirdusią odą, tiks kaip lūpų priežiūros priemonė. Jis puikiai įsigeria į odą, nepalieka riebumo pojūčio ant odos (aliejaus likutį galima nuvalyti servetėle). Ilgai išsilaiko, sunkiai nuplaunamas, todėl, kad turi mažiau muilinių medžiagų negu kiti aliejai.

Sviestmedžių aliejus drėkina bei minkština odą, apsaugo nuo laisvųjų radikalų poveikio, todėl pasižymi senėjimo procesus lėtinančiu poveikiu, tinka naudoti sukietėjusių alkūnių ir pėdų odos minkštinimui. Tai puiki apsauga nuo šalčio, karščio, vėjo. Sviestmedžių aliejus ramina sudirgusią odą, todėl tinka ir vaikų priežiūrai, nuo iššutimų, sudirginimų, strijų bei randų prevencijai. Daugelyje šaltinių teigiama, kad naudojamas kaip pagalbinė priemonė esant egzemai, dermatitui, žaizdoms.

Patarimai:

  • Kosmetiniams tikslams būtina naudoti nerafinuotą sviestmedžių aliejų, tik toks aliejus išsaugo savo gerąsias savybes.
  • Kaip atpažinti nerafinuotą aliejų? Rafinuotas aliejus bus bekvapis, pieno baltumo spalvos, toks aliejus netinkamas odos priežiūrai. Nerafinuotas aliejus turės švelnų riešutų kvapą bei dramblio kaulo spalvą.
  • Nerafinuotas sviestmedžių aliejus tinkamas naudoti po skutimosi, todėl tiks ir moterims, ir vyrams.
  • Jį galima naudoti ir plaukų kaukėms (įmasažuoti į galvos odą bei paskirstyti ant plaukų ir palaikius 15 min. nuplauti šampūnu), tačiau šis aliejus yra gana kietas ir tirpsta 25 – 30 laipsnių temperatūroje, todėl geriausia lygiomis dalimis maišyti (išsukti plakant) su skystu augaliniu aliejumi, pvz., sezamų, migdolų.
  • Sviestmedžių aliejus dera su levandų eteriniu aliejumi (taip pat galite jį derinti su savo mėgiamu eteriniu aliejumi). Lygiomis dalimis sumaišykite sviestmedžių aliejų su migdolų aliejumi, įlašinkite kelis lašelius levandų eterinio aliejaus ir mėgaukitės nuostabiu kvapu ir raminamosiomis bei antiseptinėmis savybėmis. Tokia priemonė tiks vietoje kūno sviesto, rankų kremo, masažinio aliejaus, plaukų kaukės.Jei Jus domina teminiai renginiai (mergvakariams, vestuvėms, draugų vakarams, darbo vakarėliams), aromaterapinė konsultacija, norite išmokti gaminti natūralią kosmetiką namuose savo naudojimui (kremus, balzamus, muilus, šampūnus, dekoratyvinę mineralinę kosmetiką, higienos priemones, priemones SPA procedūroms…) arba norite užsiimti komercine kosmetikos gamybos veikla, bet nežinote nuo ko pradėti – susisiekite su manimi (+370 60880538 arba el. paštu aistra@gamtoskvapai.lt).

    © Visos teisės saugomos! Kopijuoti be autoriaus sutikimo draudžiama! © 

Klientų atsiliepimai

Trys valandos tarp kvapų, spalvų ir formų... O kur dar begalė informacijos ir teigiamų emocijų ☺️. Ir pilnas krepšys pasigamintų produktų: muiliukų, vonios druskų, sviestų ir kitų malonumų😊🦋. Sudalyvaukite ir Jūs-tikrai liksite maloniai nustebinti😚. Sėkmės Jums, Aistra!
Daiva Baubliene
Daiva Baubliene
2019-04-14T16:04:57+0000
Puiki kvepalų gamybos pamoka..tiek įspūdžių ir naujų žinių.Pasigaminau su Jūsų pagalba kvepalus kurių senai norejau..Labai didelis ačiū ir sekmės Jūms.💐🌷🌺
Liudmila Pastuchova
Liudmila Pastuchova
2019-04-06T21:06:51+0000
Puikiai praleistas laikas kvepalų gamybos pamokoje, tikrai drąsiai rekomenduoju išbandyti nebandžiusiems, o ir pati mielai sudalyvaučiau dar kartą 😉
Raminta Matulytė
Raminta Matulytė
2018-08-30T12:15:43+0000
Tai nuostabu🌸🌸🌸🌸🌸jūs ir tai ką kuriate nepakartojama🙏🙏🙏 ačiū💗
Lina Vingienė
Lina Vingienė
2018-08-15T18:56:41+0000
Ačiū, Aistra :* Esi nuostabi ir nostabu visą ką darai! Dėkoju už pirkinius ir konsultacijas, viskas taip moteriška ir su meile <3
Vaiva Wengel
Vaiva Wengel
2017-08-08T20:03:12+0000
Nuostabiai praleistas laikas gaminant kvepalus! Labai labai ačiū! 🙂
Ugne Zibolyte
Ugne Zibolyte
2017-07-22T04:52:10+0000
Labai džiaugiuosi apsilankiusi Jūsų kvepalų gamybos užsiėmime. Puikiai praleistas rytas jaukioje studijoje su šaunia kompanija. Aistra - nuostabi mokytoja, šiltas ir geras žmogus. Būtinai sugrįšiu. Ačiū. 🙂
Tiesiog Regina
Tiesiog Regina
2017-02-08T21:53:31+0000
Miela Aistra, Ačiū už nuostabią kelionę i fantastišką kvapų pasaulį. Nekantrauju išbandyti susikurtus kvepalus, jaučiu, kad su Jūsų pagalba pasigaminau savo kvapą! Ačiū Jums už dar vieną aistrą mano gyvenime! Iki kitų susitikimų!
Virginija Armonienė
Virginija Armonienė
2017-01-29T06:48:25+0000
Kvapniausiai praleistas laikas! Vyras džiaugiasi dovana, o ir aš, atėjusi tik stebėti procesą, pati jame sudalyvavau (ir tuščiomis neišėjau) 🙂 Puiki mokytoja, neperšanti savo nuomonės - labai profesionaliai patarianti, subtiliai ir maloniai bendraujanti. Išėję jautėmės pailsėję ir patyrę kažką visiškai naujo. Ačiū!
Saida Jurkų
Saida Jurkų
2017-01-15T19:56:19+0000
Puiki mokytoja, laikas dirbtuvėse tiesiog praskriejo. Ačiū už atsakymus papildomiems klausimams, geranoriškumą. Jauki ir kvapni studija, rekomenduoju.
Eglė Miceikienė
Eglė Miceikienė
2016-11-09T20:36:14+0000
Santrauka
Sviestmedžių aliejus
Įrašo pavadinimas
Sviestmedžių aliejus
Aprašymas
Sviestmedžių aliejus, taukmedžio sviestas,“Shea” sviestas, pranc. karite, nuo senų senovės naudojamas maistui ir terapiniais tikslais bei odos priežiūroje.
Autorius
X