Skip to main content

Argano aliejus

Argano aliejus vadinamas Maroko auksu dėl savo puoselėjančių odą ir plaukus savybių. Tai vienas brangiausių ir rečiausių pasaulyje augalinių aliejų, vertinamas dėl didelio kiekio nesočiųjų riebalų rūgščių (~80%), karotenoidų, skvaleno bei vitamino E, padedančių apsisaugoti nuo nepageidaujamo aplinkos poveikio ir mažinančių senėjimo procesų poveikį.

 

argan3

Argano medis (lot. Argania spinosa) auga pietvakarių Maroke (argano miškai saugomi UNESCO), užauga iki 10 metrų ir auga iki 200 metų brandina vaisius (iki 10 kg nuo vieno medžio per metus), kurių sėklos naudojamos aliejui spausti. Aliejus spaudžiamas tradiciniu šaltojo spaudimo būdu, kai vietiniai gyventojai (dažniausiai moterys) surenka argano vaisius, džiovina saulėje, pašalina vaisiaus apvalkalą, tad lieka riešutas, iš kurio sėklos iš riešuto išimamos rankiniu būdu daužant jį akmeniu į akmenį. Tokiu būdu sutrintos sėklos pakaitinamos ir įpylus vandens rankiniu presu spaudžiamas aliejus. Iš 3 – 4 kg sėklų išspaudžiamas tik 1 litras aliejaus, todėl tokia didelė šio aliejaus kaina. Vietiniai gyventojai aliejų eksportuoja, o jo spaudimo metu likusias vaisiaus dalis naudoja pašarams.

argan2

Argano aliejus

Tradiciniu būdu spaustas aliejus yra nerafinuotas, grynas, todėl jis turėtų būti suvartotas per 4 – 6 mėnesius. Pirkdami aliejų, pasitikrinkite jo galiojimo laiką, jei aliejus galioja 2 metus – toks aliejus yra rafinuotas, filtruotas (aliejus išvalomas nuo priemaišų, dažniausiai valomas tirpikliais, kurių nedidelės koncentracijos lieka aliejuje. Rafinuotas aliejus neturės būdingo kvapo, spalvos. Aš vadinu rafinuotą aliejų “tuščiais riebalais”, nes rafinacijos metu pašalinamos ypatingosios, veikliosios medžiagos, todėl mūsų odai toks aliejus naudos neatneš, tik padengs ją riebia plėvele. Jei norite ilgiau išlaikyti aliejų, saugokite jį nuo tiesioginių saulės spindulių, laikykite tamsaus stiklo buteliuke, vėsioje vietoje, naudokite dozatorius arba pipetes aliejaus paėmimui.

Argano aliejus turi specifinį, dažnam nemalonų, aštrų kvapą (daugeliui primenantį “išmatų”, “mėšlo” kvapą). Prie tokio kvapo prisideda ant argano medžių besiganančios ožkos, kurios nuvalgo riešutus nuo aukštų medžių ir juos pašalina, o vietiniai gyventojai tokius “apvirškintus” riešutus renka ir spaudžia vieną brangiausių aliejų.

Argano aliejus yra tikras eliksyras brandžiai odai, lygina raukšleles, mažina išsiplėtusius kapiliarus, juo ypač naudinga patepti švarią, drėgną odą prieš einant miegoti, ryte atsikelsite su aksomine ir švytinčia oda. Šis aliejus tinka ne tik brandžiai, bet ir sausai ir jautriai odai, nes pasižymi odą drėkinančiomis ir maitinančiomis savybėmis, be to, greitai susigeria. Jei turite silpnus, nepaklusnius plaukus ir nežinote kaip juos atgaivinti – ištepkite juos argano aliejumi (tik nepamirškite pamasažuoti galvos odos), palikite 15 – 30 min. ir nuplaukite įprastai naudojamu šampūnu.

Išbandykite aliejų ant mažo odos plotelio, prieš bandydami tepti juo odą: užtepkite ant drėgnos odos, pauostykite, panagrinėkite ar aliejus gerai įsigeria, ar jūsų neerzina kvapas. Jei kvapas sukelia neigiamas emocijas, patariu į argano aliejų įlašinti kelis lašelius mėgiamo eterinio aliejaus arba argano aliejų maišyti su kitu aliejumi, pvz., simondsijų.

Jei Jus domina teminiai renginiai (mergvakariams, vestuvėms, draugų vakarams, darbo vakarėliams), aromaterapinė konsultacija, norite išmokti gaminti natūralią kosmetiką namuose savo naudojimui (kremus, balzamus, muilus, šampūnus, dekoratyvinę mineralinę kosmetiką, higienos priemones, priemones SPA procedūroms…) arba norite užsiimti komercine kosmetikos gamybos veikla, bet nežinote nuo ko pradėti – susisiekite su manimi (+370 60880538 arba el. paštu [email protected]).

© Visos teisės saugomos! Kopijuoti be autoriaus sutikimo draudžiama! © 

X